Info

Puputsin Puoti
Y-tunnus 2217453-8
asiakaspalvelu@puputsinpuoti.com
puh. 044 3354892
Työhuone 00710 Helsinki -alueella, käynti vain sopimuksen mukaan
www.puputsinpuoti.com
Puputsin Puoti Facebookissa

Pikkasen Puputsista…

Puputsi eli Laura Lehtinen on kolmekymppinen sekalainen innokas käsityöläinen.  Askartelumassojen lisäksi käsityöharrastuksiin kuuluvat neulominen, virkkaaminen, helmityöt ja sekalaisten tekniikoiden kokeileminen. Päivät kuluvat toistaiseksi kotiäiteillen kahden pienen lapsen kanssa, josta syystä myös Puoti päivittyy hitaasti. Toistaiseksi Puoti on harrastus päätoimen ohessa.

Askartelumassat kolahtivat lujaa suoraan käsityösuoneen. Massoista on toteutettu niin helmiä, koruja, pelimerkkejä kuin korttikoristeitakin. Jossakin vaiheessa kaapit alkoivat täyttyä massanapeista ja tajuntaan alkoi hiippailla haave omasta pikkupuodista. Onhan se huvittava ajatus; ”tämähän on tämmöistä nappikauppaa”. Parin vuoden pohtimisen, muhimisen ja suunnittelun jälkeen haaveesta tuli lopulta totta ja toukokuussa 2009 Puputsin Puoti avasi virtuaaliset ovensa. Haaveena olisi laajentaa Puodin valikoimaa käsityöharrastajan paratiisiksi. Toistaiseksi Puoti on harrastus päätoimen ohella, mutta kuka tietää, jos nappikaupalla joskus pystyisikin elättämään itsensä…

Laura Lehtisen puuhailuista voit lukea lisää Puputsin Puuhat -blogista. Puputsin Puodin tiedotuksen löydät parhaiten Facebookista tai Puodin blogista.

Ministi massoista…

Askartelumassat (polymer clay) ovat polyvinyyliakrylaateista valmistettuja massoja, jotka kovetetaan 100 – 130 asteen lämmössä. Suomessa saatavilla olevia massoja ovat Premo, Fimo ja Cernit, jotka eroavat jossain määrin ominaisuuksiltaan toisistaan. Puodin napeissa on käytetty lähinnä Premoa ja Fimoa. Askartelumassaa on saatavilla useissa eri väreissä ja eri värejä sekoittelemalla saa sekoitettua uniikkeja värejä ja tehtyä erilaisia kuvioita ja väriyhdistelmiä. Tästä syystä Puodin napit ovat uniikkeja: täysin samanlaisia nappeja on mahdoton tehdä!

Askartelumassat ovat käytössä turvallisia ja kestävät käyttöä samalla tavalla kuin mitkä tahansa muovituotteet. Kuitenkin massojen valmistamisessa käytetyt aineet ovat nieltyinä jossain määrin myrkyllisiä, joten emme suosittele käyttämään massanappeja sen ikäisten lasten vaatteissa, jotka nappeja saattaisivat imeskellä tai nieleskellä. Puputsin Puodin napeissa saattaa olla myös jälkiä taloudessa asuvista kissoista.

Lähteet:
Pörrö Sahlberg – Askartelumassa
FAQ
Wikipedia – Polymer clay

Vähän valmistuksesta…

karamellikukka

Karamellikukka

Napit valmistetaan Puputsin työhuoneella. Koska kyseessä on harrastus, ei nappeja yleensä tule myyntiin satoja kappaleita. Määrät ovat sellaisia, joita on hauska tehdä. Tästä syystä napeissa säilyy myös ihana uniikkius. Napit kannattaa tilata heti, koska erän loputtua samanlaisia nappeja on useimmiten mahdoton tehdä.

Napin valmistus lähtee usein ideasta: luonto, nähty elokuva, karkkipaperit tai vaikka mainokset saattavat inspiroida tekemään tietyntyyppisiä nappeja. Myös uusien massailutekniikoiden opettelu on hauskaa ja inspiroivaa. Inspiraatio johtaa siihen, että massat kaivetaan esille ja ajatusta lähdetään toteuttamaan. Yleensä suunnitelma ei toteudu sellaisenaan, vaan lopputuloksena onkin jotain aivan muuta. Massojen työstäminen aiheuttaa flow-tilan, jossa tajunta virtaa vapaasti ja kädet työstävät massaa kuin hurmiossa.

Nappien muotoilemisen jälkeen ne kovetetaan uunissa ja hiotaan. Napit viimeistellään ja testataan pesemällä ne pesukoneessa normaalissa 40 asteen pesuohjelmassa. Lopuksi uutuudet päivitetään Puodin sivuille. Jokainen toimitettu tilaus inspiroi massailemaan lisää! Toistaiseksi emme tee tilaustöitä, mutta monet napit on valmistettu silmällä pitäen esitettyjä toiveita. Jos siis kaipailet tietyntyyppisiä tai -värisiä nappeja, laita ihmeessä toiveesi sähköpostitse tai blogiin!